Chleb
Witam. Wszyscy się chwalą to ja też a co.Właśnie chleb wyrasta w blaszkach a ja sobie serfuję po internecie.Ja robię tak,dzień przed planowanym pieczeniem biorę trochę suchego zakwasu,który mam zawsze pod ręką i jest wygodny w użyciu kiedy chcę.Pozyskuję go przez pozostawienie w garnku, w którym wyrastało ciasto chlebowe,odrobinę ,które po wyschnięciu chowam w papierowej torbie,gotowe.No więc zakwas zalewam szklanką wody ciepłej poczekam aż się troszkę rozmoczy i wsypuję szklankę mąki pszennej,przykrywam ściereczką i pozostawiam do rana w ciepłym miejscu.Rano przed wyjściem do pracy dolewam 4 szklanki ciepłej wody i wsypuję pół kg.mąki żytniej,mieszam,przykrywam i idę do pracy.Po południu dodaję 1 kg mąki pszennej ,wyrabiam wszystko dokładnie i pozostawiam do wyrośnięcia.Kiedy podwoi objętość wykładam na blaszki wychodzi 2 keksówki i czekam wyrośnie ,do pieca w temp.220 przez 1h.Zanim wstawię do pieca pryskam wodą .oraz w trakcie pierwszych minut.Po wyjęciu z pieca też pryskam wodą ale jeszcze wstawiam na 3min. wtedy skórka jest błyszcząca. Wszystkim życzę udanych wypieków.zawstydzony


  PRZEJDŹ NA FORUM