Chleb
Piszę to co usłyszałem od jednej kobiety na wsi jak byłem po wędliny domowego wyrobu.., Kobietka mówiła mi, że miała w domu piec chlebowy ale po teście mąki czasami trzeba było obniżyć temperaturę pieca i wtedy wrzucało się mokre szmaty do środka i para buchała po chałupie.. Wędliny robiła pyszne - a suszyły się na stojaku przy kominku, tak więc miałem powody sądzić że wie o czym mówi. Z resztą jak to właśnie jest ??? Czytałem, że kiedyś chleb piekło się po 10 bochnów chleba na cały miesiąc. Pomijam kwestię świeżości takiego miesięcznego bochna - nie mam szansy sprawdzić organoleptycznie, bo mój chleb jeszcze nigdy nie leżał dłużej niż 5 dni, ale ile się piecze chleb w piecu chlebowym - widziałem na youtube, że pizze w mniej niż 3 minuty ale chleb ? Normalnie 40-60 minut ale piec stygnie... i co rozpalać od nowa ? Bez sensu jak dla mnie.. A pod Bełchatowem kobieta podobno w piecu chlebowym do 100 bochenków chleba robi raz w tygodniu. Nie wiem czy to piec chlebowy ale bochenki świetne..


  PRZEJDŹ NA FORUM