Warunki uboju zwierząt gospodarskich na własny użytek
Ja robiłem ubój byka. I tak; wszystko zależy od wieku zwierzęcia, granica to dla bydła 6 m-cy, dla owiec/kóz - 12 m-cy, poniżej tej granicy możesz ubić w gospodarstwie. do ARiMR - wysyłasz tylko karteczkę, ale z PIW-em trochę więcej zamieszania. musisz wypełnić druk: powiadomienie o ZAMIARZE przeprowadzenia uboju, czyli przynajmniej dzień przed planowanym ubojem musisz taki druk im przedłożyć, oprócz rzeczy oczywistych; jak adres, nr zwierzęcia, miejsce uboju, termin uboju, musisz wpisać imię i nazwisko osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju.. mnie przyjęli z wpisanym chłopakiem po szkole masarskiej, teoretycznie może być też lek. weterynarii ale najlepiej człowiek po szkoleniu z papierami (trudno takiego znaleźć).

W odniesieniu do ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (SRM) to pismo w odniesieniu do owiec i kóz mówi tak:
- czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła; oraz
- śledziona i jelito kręte zwierząt w każdym wieku.

Składając powiadomienie otrzymasz czarny, oznakowany worek do przechowywania SRM. możesz to włożyć do zamrażarki, lub do zakładu utylizacji (oczywiście papierek potwierdzający utylizację)

tak w skrócieoczko


  PRZEJDŹ NA FORUM