Mleko- walory smakowe i zdrowotne mleko jako lek i pokarm |
Przeczytałam kiedyś na innym forum o kozach, że "mleka koziego się nie gotuje bo traci mikroelementy". "Pasteryzacja to obróbka cieplna mleka, która niszczy niemal wszystkie potencjalnie obecne w mleku niepożądane mikroorganizmy, to samo jednak dzieje się z pożądanymi, wartościowymi mikroorganizmami. Obróbka cieplna mleka, inaczej pasteryzacja, polega na poddaniu go przez pewien okres czasu działaniu ciepła. Rozróżniamy 3 rodzaje obróbki cieplnej : Pasteryzacja długotrwała – obróbka w niskiej temperaturze 63°C przez 30 minut Pasteryzacja łagodna – łagodna obróbka w temperaturze 72°C przez 15 – 30 sekund Pasteryzacja wysoka (UHT) – obróbka w wysokiej temperaturze 135°C przez 1 - 2 sekundy" Czyli,jak wleję do gara mleko i doprowadzę do wrzenia to nie zabiję mikroorganizmów zawartych w mleku, mogę tylko zmienić jego walory smakowe. |