Inne zwierzęta w naszych gospodarstwach
annorl1 może te,Twoje brojlery były źle żywione od początku.
Kurczaki brojlery rasy mięsnej na początku muszą być na paszy gotowej.
Dopiero od skończenia 4 tygodni podaję paszę tzw 3,która wyczyszcza kokcydiostatyki,które są w paszach 1 i 2.
Wtedy wprowadzam też śrutę ze zboża.
Wiadomo,że nie o to biega,żeby kurczaki faszerować chemią,ale niestety na początku powinny dostawać gotową paszę.
Dopiero później karmisz "po swojemu".
Ktoś powie "co to wtedy za różnica,czy swoje kurczaki skoro na paszy gotowej,czy kupione w sklepie?"
Otóż różnica jest bardzo duża.
Kurczaki,które wychowujemy u siebie nie dostają dodatkowych antybiotyków(tak jak kurczaki tzw "fermowe"),poza tymi co są w paszy 1 i 2.
Pasza 3 wyczyszcza organizm kurczaka z tego co dostały "szkodliwego" w paszy 1 i 2.
Tak,że gdy przynajmniej na 2-3 tygodnie przed ubiciem takich kurczaków będą one dostawać śrutę,zielonki itd,to wtedy taki kurczak zupełnie inaczej smakuje niż kupiony w sklepie.
Wiem o tym,bo po pierwsze od kilku lat jadamy tylko kurczaki własnego wychowu,po drugie dużo kurczaków sprzedaję do dalszego odchowu i wtedy też wiem jak inni karmią kurczaki.
Wiele osób,które kupują ode mnie kurczaki,oni odchowują je i potem ubijają.
Dużo z tych osób ubite już kurczaki sprzedaje.
Przeważnie wożą do Poznania i wtedy po 10zł/kg sprzedają.Klientów mają tyle,że nie nadążają te kurczaki hodować.


  PRZEJDŹ NA FORUM