Ogólne dyskusje na temat sprzedaży i kupna kóz
Bucia- najwyższą wydajność mleczną mają kozy saaneńskie ale. Duże farmy mleczne trzymają często stada saanenek plus kozły An i tworzą mieszańce An+saan lub An+alpina. Dobre, selekcjonowane kozy AN (nie wszystkie) mają bardzo wysoki procent białka i tłuszczu w mleku. Mieszańce robi się więc po to, by podnieść procent białka i tłuszczu przy zachowaniu wydajności. Jednakże łatwo się domyśleć, że nie ma czegoś za nic, kozy są eksploatowane na maxa. Samo kupno kozła AN nic ci nie da poza dyndającymi uszami, musisz znać wyniki mleczne matki i babki kozła wtedy owszem, uszlachetnisz stado. Teraz odnośnie ras biała i barwna uszlachetniona. Tak nazywają wszelkie mieszańce a są to konkretne rasy. Biała powstała poprzez wieloletnie, wielopokoleniowe uszlachetnianie lokalnych białych kóz kozłami saaneńskimi a barwna kozłami alpejskimi i barwnymi niemieckimi. Z wyglądu już prawie nie różnią się od saaneńskich i alpejskich. Mają nieco niższą wydajność mleczną ale wyższą odporność na choroby i lepiej wykorzystują gorszą paszę niż kozy czystorasowe alpejskie i saaneńskie. To wpływ przodków mieszańców. Kozy białe i barwne uszlachetnione kupisz m.in. w instytucie genetyki w Jastrzębcu.


  PRZEJDŹ NA FORUM