Chleb
    Kusy pisze:

    chleb na serwatce to jak robiciepytajnik Proszę o przepisaniołek


    LadyM. pisze:

    Po prostu zamiast wody dajesz serwatkę.
    Ja tam gdzieś zamiezczałam przepis na taki chleb "dla pracowitych inaczej", który zawsze robiłam na podgrzanej serwatce.
    Teraz nie piekę, bo piekarnik ma padakę. Robię w maszynie i zamiast wody daję serwatkę.


    Lhuna pisze:

    Pieczesz w maszynie na zakwasie??? czy drożdżakach ze sklepu?


    Bucia pisze:

    Ja też ostatnio dałam serwatkę zamiast widy do chleba i wyszedł pyszny


W maszynie tylko na suchych drożdżach. Był moment, że piekłam na żywych drożdżach, ale ich się daje minimalną ilość (jak robię normalnie ciasto z ok pół kg mąki to daję 5dag drożdży, a do maszyny ok 2 dag),Był problem z odważaniem tych drożdży, bo moja kretyńska waga elektroniczna zżera baterie w błyskawicznym tempie. Nie mam przepisu na chleb maszynowy na zakwasie.
Zresztą chleb zakwasowy udał mi się tylko raz, potem juz były porażki. Ale teraz juz wiem dlaczego -nie grzała dolna grzałka piekarnika, a ja o tym nie wiedziałam i wychodził zakalec. Poza tym chleb zakwasowy jest jednak kwaśny, a ja nie lubię kwaśnego chleba. I tak ten upieczony w domu, na drożdżach jest o niebo lepszy od sklepowego


  PRZEJDŹ NA FORUM