dżemy, konfitury i te pe przepisy, uwagi, własna praktyka |
Iwona, jak malin będzie tyle co rok temu, to się z Tobą podzielę ![]() co do suszenia jabłek w piecu chlebowym, to ja tak suszę w nim jabłka, śliwki jak cena nie jest masakryczna, gruszki jak u ciotki urosną takie malutkie i jak akurat jesteśmy. suszę na czymś takim ![]() dobrze wiedzieć, że kozy mogą dostać suszone jabłko jako przysmak ![]() ![]() ![]() co do syropu z kwiatów lipy, daj proszę przepis, dzisiaj będę zbierała kwiaty lipy do suszenia na chłodne dni do herbatki ![]() a z ogromną ilością wiśni walczyłam wczoraj do 23 i zaraz zaczynam od nowa ![]() a co do pasteryzacji w piekarniku, to u mnie nie jest takie proste, ja nie mam piekarnika takiego normalnego na gaz czy prąd, tylko jak w piecu kaflowym palę, to piekarnik mi się nagrzewa i ciężko nagrzać do takiej temp. żeby dla słoików było dobrze. ciasta i mięsa mam opanowane, ale nie słoiki |