Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy |
To nie chodzi o to,żeby dolewać do mleka z jednego udoju,mleko z kilku udojów. Ja czasem biorę mleko z rana i wieczora.Udoję rano,zostawiam w temp pokojowej,potem wieczorne dolewam do tego z rana.Nie wychodzi żaden kwaśny,skiszony,czy coś w tym stylu. artambrozja wybacz,ale robię twaróg od 7lat i nie pamiętam,żeby po jednym dniu mleko było do wylania.Nie ważne,czy burzowo,czy nie. Bucia twaróg chce zrobić,więc mleko musi się ukwasić. Jak dobrze pamiętam było już pisane o tym,że mleko nie chce się "ścinać"na kwaśne,bo ktoś w lodówce je przechowywał.Nie pamiętam,ale to był chyba temat "Zsiadłe mleko". Jeśli mleka z jednego udoju jest mało,to można przecież w kilku małych garnkach je ukwaszać. Czasem jest tak,że mleko "wcześniejsze" ukwasi się wolniej niż te "świeższe". Oczywiście z kilku udojów nie mieszać w jeden garnek(chodzi o te wystawione w temp pokojowej). |