Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy
No,to wszystko jasne.Nie jest to wina żywienia,bo mleko jest słodkie.
Wina ukwaszania mleka.
Proponuję zrobić w ten sposób.
Weź mleko z każdego udoju w osobne garneczki.Nie mieszaj tego mleka razem.
Po 2-3dniach zbierz ten żółty kożuch,to jest właśnie śmietana,która zamiast się kwasić,robi się gorzka.
Po zebraniu kożuszka z mleka,wstaw garnek na palnik i podgrzewaj,przemieszaj delikatnie.
Podgrzewaj do czasu,aż "mleko będzie parzyć palec,który w to mleko wkładasz".
Potem zestaw z palnika.Czekaj aż wszystko wystygnie,będzie zimne.Wtedy na sitko,czy co tam masz i niech swobodnie odcieka serwatka.
Według mnie powinien wyjść dobry serek.
Smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM