Ser podpuszczkowy - wykonanie |
pastkowa1 pisze: Powiedzcie mi jaki termin ważności ma podpuszczka. W tym roku zaczęłam robić sery i użyłam trzymanej w lodówce podpuszczki z zeszłego roku (w płynie). I jakoś mało serka mi wychodzi. Czy zeszłoroczna podpuszczka może być tego przyczyną? czy szukać przyczyny gdzie indziej? Przeważnie podpuszczka w płynie ma 2lata ważności.Być może jest trochę po terminie,ale wtedy może być słabsza w działaniu. Ilość sera nie musi mieć bezpośredniego wpływu z datą ważności podpuszczki. Spróbuj dodać trochę więcej tej podpuszczki niż zwykle. Jednak według mnie przyczyna,że serka jest mniej jest gdzie indziej. Co do mleka z lodówki,to też używam czasami.Jednak po wyjęciu z lodówki podgrzewam mleko do temp "pokojowej".W zimnym mleku podpuszczka nie rozprowadza się tak jak należy.Skrzep może być rzadszy i trzeba na niego czekać "wieczność". Tak,że podgrzane mleko i wtedy podpuszczka dodana. Co do ilości dodawanej podpuszczki,to ja nigdy nie używałam mniej niż 1kroplę podpuszczki na 1l mleka. Według mnie 1kropla na 1,5lmleka to stanowczo za mało.Przeważnie 1-2 krople na 1l mleka wystarczą. Chyba,że spieszysz się,bo np gdzieś wyjeżdżasz,a chcesz zrobić serek,wtedy dodajesz 3-4krople na litr i masz "przyspieszony"proces robienia serka. |