Ser podpuszczkowy - wykonanie
    pastkowa1 pisze:

    Powiedzcie mi jaki termin ważności ma podpuszczka. W tym roku zaczęłam robić sery i użyłam trzymanej w lodówce podpuszczki z zeszłego roku (w płynie). I jakoś mało serka mi wychodzi. Czy zeszłoroczna podpuszczka może być tego przyczyną? czy szukać przyczyny gdzie indziej?


Przeważnie podpuszczka w płynie ma 2lata ważności.Być może jest trochę po terminie,ale wtedy może być słabsza w działaniu.
Ilość sera nie musi mieć bezpośredniego wpływu z datą ważności podpuszczki.
Spróbuj dodać trochę więcej tej podpuszczki niż zwykle.
Jednak według mnie przyczyna,że serka jest mniej jest gdzie indziej.

Co do mleka z lodówki,to też używam czasami.Jednak po wyjęciu z lodówki podgrzewam mleko do temp "pokojowej".W zimnym mleku podpuszczka nie rozprowadza się tak jak należy.Skrzep może być rzadszy i trzeba na niego czekać "wieczność".
Tak,że podgrzane mleko i wtedy podpuszczka dodana.
Co do ilości dodawanej podpuszczki,to ja nigdy nie używałam mniej niż 1kroplę podpuszczki na 1l mleka.
Według mnie 1kropla na 1,5lmleka to stanowczo za mało.Przeważnie 1-2 krople na 1l mleka wystarczą.
Chyba,że spieszysz się,bo np gdzieś wyjeżdżasz,a chcesz zrobić serek,wtedy dodajesz 3-4krople na litr i masz "przyspieszony"proces robienia serka.


  PRZEJDŹ NA FORUM