Ser podpuszczkowy - wykonanie
nie znam się, ale ja kupowałam moją w tym tygodniu i datę trwałości ma na 2 lata, więc chyba coś koło tego będzie...
wczoraj robiłam mój pierwszy ser podpuszczkowy i już myślałam, że nic z niego nie będzie. na prawie 3 litry mleka wlałam wg. opisu 2 krople podpuszczki, czekałam godzinę i nic się nie działo. stwierdziłam, że skoro mleko do wywalenia pójdzie, to spróbuję dodać do niego podpuszczkę jeszcze raz, a nóż się uda, dodałam 4 krople i po 15 min, mogłam kroić serek wesoły tak więc sugerowana porcja 1 kropli/1,5 litra mleka jest zdecydowanie zaniżona :/
no ale dobrze, że mleka jednak nie wylałam tylko dolałam tej podpuszczki wesoły serka wyszło niewiele, bo 35 dag, ale cieszę się z niego wesoły zaraz wyląduje w solance wesoły następnym razem przygotuję sobie pojemniczki wg. Waszych pomysłów i będzie ładny serek wesoły
a jako, że u mnie dzisiaj pieczenie chleba, to serwatka zostanie wykorzystana do chlebków wesoły już miałam iść wylać kurom, kiedy na blacie zobaczyłam obudzony zakwas bardzo szczęśliwy


  PRZEJDŹ NA FORUM