Menu dla kóz
Lady w rejonie w którym mieszkam marnują się tony o ile nie setki ton żywności zawsze mi aż serce ściska bo często sam niszczę to co wyprodukuję. Przypadkowo cena kalafiorów w zeszłym roku jesienią 30-60 gr za sztukę to ludzie zostawiają w polu, kapusta szatkowana ( taka przygotowana do kiszenia ) czasem nawet 3zł za 15kg. Papryki czerwonej u mnie marnuje się pewnie rocznie około tony bo gdzieś dziabnięta nożem albo ma miniaturową skazę i wolę wywalić albo dać znajomym niż robić sobie samemu konkurencję obniżając cenę. Totalnym absurdem jest to że w sklepie ceny zaporowe a u nas darmocha. W zeszłym roku cena fasoli szparagowej w sklepach 10-11 zł a na targu 2-3zł. Giełda hurtowa w Krakowie ( Rybitwy ) jest najtańsza w Polsce niestety. Ostatnio kupiłem marchew 2 kategorii dla kóz za 25kg zapłaciłem 5zł a marchew piękna, prosta tylko trochę drobniejsza.

Kilka razy zdarzyło się nawet że przywiozłem paletę owoców, truskawek albo innych warzyw już troszkę starawych żeby przebrać co lepsze do jedzenia a resztę do kompostownika wrzucić.


  PRZEJDŹ NA FORUM