Żywienie
Pasze treściwe
    koziebrody pisze:

    Wiem że przez śrutowanie zboże traci na wartości przez ogrzewanie.


Pozwolę sobie jeszcze raz wkleić bo najwyraźniej nie przeczytałeś:
"Wszelkie czynniki działające na ziarna zbóż, w tym między innymi mielenie, płatkowanie w środowisku pary wodnej czy gniecenie zwiększają powierzchnię ziarna lub żelatynizują skrobię, co zwiększa jej podatność na fermentację w żwaczu i sprzyja kwasicy."
Traci na wartości jeśli chodzi o witaminy i mikro oraz makroelementy - poziom skrobi i cukrów pozostaje ten sam bo one nie wytrącają się pod wpływem temperatury. Zresztą temperatura podczas gniecenia nie jest tak wysoka by diametralnie zmienić skład paszy.
Będę wdzięczny za skan tej strony bo strasznie mnie dziwi że dwóch autorów pisze w jednej pozycji o skarmianiu płatkami do woli a w innej pozycji Ci sami ludzie pisza o szkodliwości płatków i odmierzaniu dawek dobowych. Zamówiłem tą książke, mimo że ją mam (w moim wydaniu nie ma nic o wolnym skarmianiu lecz o odmierzaniu dawek), ale chciałem mieć Twoje wydanie żeby zobaczyć co faktycznie jest tam napisane. Jeśli faktycznie jest tam napisane że skarmiać płatkami mozna do woli, i podpisali się pod tym Niżnikowski i Kowalski to chętnie wyślę do nich maile z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego w pozycjach które dzieli jeden rok wydania, tak diametralnie zmieniaja zdanie..
Nie rozumiem tylko jednego - efekty uboczne skarmiana płatkami czy śrutą bez umiaru są tak logiczne biorąc pod uwagę biologie przeżuwaczy, a Ty upierasz się przy swoim...


  PRZEJDŹ NA FORUM