Rośliny trujące dla kóz
Monia nie ma czegos takiego jak "słabo trujący" - może być trujący albo toksyczny. Bez nie spowoduje śmierci w bezpośredni sposób - zjadasz bez i po chwili dusisz się lub zatrzymuje sie akcja serca. Bez jest toksyczny, jak napisałaś, powoduje głownie zapalenie ze stronu układu pokarmowego co objawia się silnymi biegunkami. I owszem, na skutek silnej biegunki można umrzeć, ale to by oznaczało kilka dni odwadniania się, nie dbania o uzupełnianie płynów itd. Przyczyna smierci była by więc biegunka i zaniedbania - nie czarny bez....

Co do przetworów - na wino zbieram dojrzałe owoce, do gara, zagotować, wytrącają się toksyny więc nie należy przykrywać, potem do baniaka i reszta tak jak przy kazdym innym winie... Czarny bez ma bardzo podobne właściwości do ziemniaka - ten jako surowy zawiera solanine która w dużych ilościach powoduje niemal identyczne objawy co czarny bez... Nikt sie jednak nad tym nie zastanawia w warzywniaku tylko kupuje ziemniaki, gotuje i zjada, bo solanina wytrąca się w wysokiej temperaturze...


  PRZEJDŹ NA FORUM