Żywienie
Warzywa okopowe
Żyto jest TUCZĄCE .......dlatego PARZĘ.
no i bardzo dobrze, że chociaż parzysz.

A TO CO PONIŻEJ, MOŻE WYPROWADZI CIĘ Z BŁEDU O WARTOŚCI ŻYTA W ŻYWIENIU ZWIERZĄT. (Zresztą, logicznie myśląc, jeżeli osobom odchudzającym sie zalecają chleb żytni razowy zamiast pszennego, to coś w tym musi być.)

1. Owies zawiera około 10% białka ogólnego, 4-5% tłuszczu surowego, 10% włókna surowego, 60% bezazotowych wyciągowych. Wartość biologiczna białka nie jest wysoka jedynie zawiera dużo takich aminokwasów jak lizyna i arginina. Spośród wszystkich zbóż ma najwięcej włókna głównie w łuskach, co powoduje obniżenie jego strawności i wartości energetycznej. Odznacza się dużą zawartością wit E oraz wit B1 . Jest bardzo dobrą paszą dla koni (w ilości do 8kg), dla była (2-3 kg), nie nadaje się natomiast do tuczu świń, gdyż wysoka zawartość tłuszczu powoduje powstanie u tuczników słoniny o niepożądanej miękkiej konsystencji.

2. Jęczmień zawiera 12% białka ogólnego, 2% tłuszczu, 5% włókna surowego, 60-65% bezazotowych wyciągowych, bardzo mało karotenu i wit.D, więcej natomiast kwasu nikotynowego. Białko jęczmienia, jak również jego większość innych składników pokarmowych, jest bardzo dobrze trawione przez wszystkie zwierzęta. To najbardziej odpowiednia pasza do tuczu świń, gdyż bardzo korzystnie wpływa na jakość słoniny.

3. Żyto 9, 5% białka ogólnego, 1, 6% tłuszczu, 2, 4% włókna surowego, 72, 7% bezazotowych wyciągowych. Wartość odżywcza żyta jest jednak bardzo ograniczana zawartością dużej ilości substancji antyżywieniowych. Śruty żytnie stosuje się głównie w tuczu świń, należy jednak pamiętać, aby udział śruty żytniej w dawce nie przekraczał poziomu 25%. Krowy mleczne nie powinny otrzymywać więcej jak 2kg dziennie.

4. Pszenica zawiera 12- 14% białka ogólnego, 2% tłuszczu, 2, 9% włókna surowego, 69, 4% bezazotowych wyciągowych. Stosowana jest dla wszystkich grup zwierząt dla trzody chlewnej może stanowić nawet do 50% udziału w dawce. Doskonała pasza głównie dla drobiu.

5. Pszenżyto 12,2% białka ogólnego, 1,4% tłuszczu, 2,4% włókna surowego, 70,2% bezazotowych wyciągowych. Białko pszenżyta ma większą zawartość lizyny niż pszenica. Mniejsza zawartość substancji antyżywieniowych sprawia, że składniki pokarmowe pszenżyta są bardziej strawne aniżeli w życie. W tuczu świń może stanowić nawet do 75% udziału w dawce pokarmowej. Nadaje się także bardzo dobrze dla drobiu w ilości 30-40% w dawce.

6. Kukurydza ma najwyższą wartość energetyczną dzięki dużej zawartości skrobi, tłuszczu, a małej zawartości włókna. Zawiera 9,4% białka ogólnego, 3,9% tłuszczu, 2,9% włókna surowego, 70,1% bezazotowych wyciągowych. Może być stosowana dla wszystkich grup zwierząt jednak należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu należy ją ograniczać dla niosek i ptactwa wodnego gdyż dochodzić może do nadmiernego otłuszczenia, podobna sytuacja jest u trzody nadmiar kukurydzy powodować może pogorszenie, jakości rzeźnej tuszy, czyli otłuszczenie.

Jest to cytat ze strony MODR, artykuł opracował Jarosław Gnyś MODR O/Radom



  PRZEJDŹ NA FORUM