Serwatka |
Serwatka ma wiele zastosowań, nie tylko można z niej wytracić kolejna porcje sera jakim jest Ricotta.Przykładem jest: Można z serwatki uzyskać: - Ocet serwatkowy: wlewamy serwatkę do beczki stojącej w piwnicy; codziennie ściągamy od dołu litr serwatki i wlewamy do beczki ponownie od góry.Po pewnym czasie serwatka jest tak kwaśna, że można jej używać jako octu. -Zmywanie- po dodaniu do serwatki niewielkiej ilości octu powstaje delikatny , przyjazny dla skóry płyn do naczyń. -kąpiel lecznicza- do wody w wannie dodaje się 1-3 litrów serwatki ( klarowanej), dzięki temu skóra staje się delikatna i miękka. - dodatek do ciasta na chleb- serwatka sprawia że chleb jest pulchniejszy -serwatka owocowa- w połączeniu z sokami owocowymi Przy wyrobie sera: -świeża serwatka jest idealnym zakwasem -jest używana do masowania serów twardych - do sterylizacji SERÓW NP. PRZED WOSKOWANIEM stosuje się wrzącą 20-procentową solona serwatkę -Pojenie bydła - niewielkie iloci serwatki możemy dolewać do poideł z wodą |