Serwatka
Serwatka ma wiele zastosowań, nie tylko można z niej wytracić kolejna porcje sera jakim jest Ricotta.Przykładem jest:
Można z serwatki uzyskać:
- Ocet serwatkowy: wlewamy serwatkę do beczki stojącej w piwnicy; codziennie ściągamy od dołu litr serwatki i wlewamy do beczki ponownie od góry.Po pewnym czasie serwatka jest tak kwaśna, że można jej używać jako octu.
-Zmywanie- po dodaniu do serwatki niewielkiej ilości octu powstaje delikatny , przyjazny dla skóry płyn do naczyń.
-kąpiel lecznicza- do wody w wannie dodaje się 1-3 litrów serwatki ( klarowanej), dzięki temu skóra staje się delikatna i miękka.
- dodatek do ciasta na chleb- serwatka sprawia że chleb jest pulchniejszy
-serwatka owocowa- w połączeniu z sokami owocowymi

Przy wyrobie sera:
-świeża serwatka jest idealnym zakwasem
-jest używana do masowania serów twardych
- do sterylizacji SERÓW NP. PRZED WOSKOWANIEM stosuje się wrzącą 20-procentową solona serwatkę
-Pojenie bydła - niewielkie iloci serwatki możemy dolewać do poideł z wodą


  PRZEJDŹ NA FORUM