Syropy i soki roślinne
Soki, naturalnie pozyskiwane z różnych roślin
To ja się wepnę z moimi sprawdzonymi przepisami wesoły
Syrop z mniszka:
400 - 500 kwiatów mniszka zalewamy zimna wodą na noc, rankiem dokładnie płuczemy, żeby robaczki sobie poszływesoły
Do gara wrzucamy kwiaty, 2 pokrojone ( wcześniej wyszorowane i sparzone ) cytryny i zalewamy to wrzątkiem - nie więcej niż 0,5 litra.
Gotujemy 15 minut, odcedzamy. Do syropu dodajemy 1 kg cukru i gotujemy około 2- 3 godzin na małym ogniu.
Wrzący syrop przelewamy do słoiczków.

Syrop sosnowy też robię wesoły mam w ogrodzie śliczne sosny to je obskubuje na wiosnę, ale nie wszystkie pędy.
2 duże garście pędów zgniatam w słoju, zalewam miodem lub syropem z cukru i wody ( zagotować i ostudzić ).
Odstawiam na tydzień. Po tygodniu dolewam spirytus lub wódkę ( wódkę gdy robię dla dzieci i wtedy proporcja syropu do wódki - 3:1).
Odstawiam na 6 tygodniu. Od czasu do czasu zamerdam w słoju.
Zlewam syrop i ponownie zalewam wódką. Po kolejnych dwóch tygodniach znów zlewam - syropy łącze, przecedzam i przelewam do butelek.
Syropy przechowuje w piwnicy. Mam taki patent mojej mamy, że pod każde wieczko wkładam pergamin namoczony w spirytusie - pleśń się nie ima.


A do zimowej apteczki to jeszcze wrzucam syrop lipowy i nalewkę z malin.

Syrop lipowy jest bardzo prosty skopiowałam przepis z mojego bloga.
- 2 duże garście kwiatostanów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna

1.Gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny.
2.Gorącym syropem zalewamy kwiatostany lipy.
3. Odstawiamy na 2 dni - mieszamy delikatnie raz dziennie.
4. Po dwóch dniach syrop zlewamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorącym syropem napełniamy butelki, zakręcamy i gotowe.
Syrop pasteryzowany przechowujemy w piwniczce, lub szafce kuchennej.



  PRZEJDŹ NA FORUM