Dania z baraniny Dzielmy się przepisami :) |
Ja zacznę od swojego ulubionego przepisu Baranina po góralsku 100 dag baraniny bez kości tłuszcz 2 dag mąki 150 ml śmietany 20 dag jabłek 4 dag tartego chrzanu 100 ml octu woda sól,pieprz,sok z cytryny do smaku Mięso umyć i zalać wrzącym octem wymieszanym z wodą (1 szklanka) i przyprawami. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć, pokroić na kotlety natrzeć solą z czosnkiem, posypać przyprawami i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, połączyć ze śmietaną, chrzanem i przyprawami. Zalać kotlety, dusić kilka minut i przyprawić. |