NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DOMOWE PRZETWORY » SYROPY I SOKI ROŚLINNE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 4>>>    strony: 12[3]4

Syropy i soki roślinne

Soki, naturalnie pozyskiwane z różnych roślin
  
monia8366
13.04.2013 00:23:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1313802
Od: 2013-3-21
tak jak się zabezpieczy dziurkę to dalej normalnie funkcjonuje wesoły
a o to moje soki spływają wesoły


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra15.08.2018 07:53:25
poziom 5

oczka
  
Madzia100
14.04.2013 19:03:50
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Piła , wielkopolska

Posty: 132 #1316360
Od: 2013-3-21
W necie znalazłam taki przepis. Mniszek lekarski.
Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów, zerwanych na początku kwitnienia. Około 250 kwiatów zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar. Odwar gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.
_________________
https://www.facebook.com/magdalena.staszak.790
  
monia8366
14.04.2013 23:13:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1316683
Od: 2013-3-21
Ja dziś zebrałam 7 litrów, w smaku jak woda hehehhe bardzo szczęśliwy spodziewałam się czegoś zachwycającego hihi bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
20.04.2013 23:15:16
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1403 #1337435
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 3
To ja się wepnę z moimi sprawdzonymi przepisami wesoły
Syrop z mniszka:
400 - 500 kwiatów mniszka zalewamy zimna wodą na noc, rankiem dokładnie płuczemy, żeby robaczki sobie poszływesoły
Do gara wrzucamy kwiaty, 2 pokrojone ( wcześniej wyszorowane i sparzone ) cytryny i zalewamy to wrzątkiem - nie więcej niż 0,5 litra.
Gotujemy 15 minut, odcedzamy. Do syropu dodajemy 1 kg cukru i gotujemy około 2- 3 godzin na małym ogniu.
Wrzący syrop przelewamy do słoiczków.

Syrop sosnowy też robię wesoły mam w ogrodzie śliczne sosny to je obskubuje na wiosnę, ale nie wszystkie pędy.
2 duże garście pędów zgniatam w słoju, zalewam miodem lub syropem z cukru i wody ( zagotować i ostudzić ).
Odstawiam na tydzień. Po tygodniu dolewam spirytus lub wódkę ( wódkę gdy robię dla dzieci i wtedy proporcja syropu do wódki - 3:1).
Odstawiam na 6 tygodniu. Od czasu do czasu zamerdam w słoju.
Zlewam syrop i ponownie zalewam wódką. Po kolejnych dwóch tygodniach znów zlewam - syropy łącze, przecedzam i przelewam do butelek.
Syropy przechowuje w piwnicy. Mam taki patent mojej mamy, że pod każde wieczko wkładam pergamin namoczony w spirytusie - pleśń się nie ima.


A do zimowej apteczki to jeszcze wrzucam syrop lipowy i nalewkę z malin.

Syrop lipowy jest bardzo prosty skopiowałam przepis z mojego bloga.
- 2 duże garście kwiatostanów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna

1.Gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny.
2.Gorącym syropem zalewamy kwiatostany lipy.
3. Odstawiamy na 2 dni - mieszamy delikatnie raz dziennie.
4. Po dwóch dniach syrop zlewamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorącym syropem napełniamy butelki, zakręcamy i gotowe.
Syrop pasteryzowany przechowujemy w piwniczce, lub szafce kuchennej.

Obrazek
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
tanakakt
02.05.2013 21:47:40
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 202 #1408378
Od: 2013-4-19
Czy ja mogę teraz zbierać mniszka na syrop? Nie za późno? Świetne te wszystkie rady i przepisy, od niedawna mieszkam na wsi i chciała bym sama robić właśnie jakieś soki nalewki, na razie piekę chleb i jak było mleczko to sery robiłam.
  
artambrozja
02.05.2013 22:01:41
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1403 #1408389
Od: 2013-3-25
Teraz jest najlepsza pora na zbiór mniszka wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
bartek12
07.05.2013 22:17:15
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Ślemień k Żywca

Posty: 14 #1431428
Od: 2013-4-1
Witam,czy można jeszcze robić syrop z brzozy i klonu czy nie?
  
monia8366
07.05.2013 22:23:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1431466
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
nie, jest za późno
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
bartek12
07.05.2013 22:24:19
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Ślemień k Żywca

Posty: 14 #1431469
Od: 2013-4-1
Dziękuję oczko
  
ruski_wentylator
27.05.2013 22:15:25
Grupa: Użytkownik

Posty: 20 #1466137
Od: 2013-5-27
Witam. Sok z brzóz zbieram regularnie od kilku lat. Soku nie należy pobierać z drzew o średnicy mniejszej niż 20 cm i w ilości większej niż 5 litrów, jeżeli brzózka jest za mała lub utoczymy z niej zbyt dużo to drzewo może uschnąć. Otwór do pobierania soku należy wiercić na wysokości 100-150 cm nad glebą. Tyle uwag technicznych. Pozdrawiam !
  
monia8366
27.05.2013 22:56:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1466182
Od: 2013-3-21
Ok !? dziękujemy ale ładnie było by się wpierw w odpowiednim temacie przedstawić.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra15.08.2018 07:53:25
poziom 5

oczka
  
jola1979
28.05.2013 09:37:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1466502
Od: 2013-3-21
No,ale przyznaj Monika,że login to ma zajefajnywesoływesoływesoły
  
monia8366
28.05.2013 09:39:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1466504
Od: 2013-3-21
na początku wręcz byłam pewna że to spamowiec hihi
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
ruski_wentylator
28.05.2013 11:21:40
Grupa: Użytkownik

Posty: 20 #1466640
Od: 2013-5-27
Cześć. Nie znalazłem tematu właściwego przedstawianiu się więc zrobię to tutaj - jestem wysokim, krępym, łysym jak kolano brunetem. Tyle na początek powinno wystarczyć.

W temacie jadalnych roślin i zwierząt polecam książki Łukasza Łuczaja. np tutaj:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Zaznaczam, że z panem Łuczajem ani z wydawcą jego książek nie jestem spokrewniony, ani również nie miałem nigdy okazji go spotkać. Polecam te książki gdyż uważam je za wartościową pozycję która wyjmuje z cienia zapomnianą z powodu dobrobytu wiedzę.

  
monia8366
28.05.2013 11:51:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 3231 #1466727
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
zdziwiony raczej interesowało by nas skąd jesteś jakie masz stado kóz i inne hodowlane zwierzęta, wygląd tutaj ?? to nie forum towarzyskie pan zielony
Ps. i temat istnieje w W dwóch słowach o sobie trochę chęci poszukać i da radę
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
lussy
04.06.2013 13:16:10
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 171 #1474371
Od: 2013-4-12
wesoły wesoły wesoły się ubawiłam....wesołyruski wentylator-nie daj się prosić....
  
LadyM.
04.07.2013 18:53:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1522790
Od: 2013-3-22
Zrobiłam syrop z lipy. Rodzina zachwycona. Nastęopnie się okazałoa, że melisa cytrynowa mi sie rozpleniła w trawie. Dzisiaj robię syrop z melisy.
  
jola1979
04.07.2013 19:44:11
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1522832
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
O super pomysł.Też ma tą melisę i nie bardzo wiem jak ją wykorzystać.
Proszę o jakiś przepis.
Acha i ma jakieś zdrowotne właściwości?Sama melisa kojarzy mi się z herbatką na uspokojeniewesoły
  
artambrozja
04.07.2013 19:59:25
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1403 #1522844
Od: 2013-3-25
Iwona ja dzisiaj też robiłam syrop lipowy wesoły)
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
04.07.2013 22:14:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1523041
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
No, bo ma lekko uspokajające działanie. Ale nie wiem na kogo to działa. Ja jakbym chciała na uspokojenie melisę, to musiałabym kilogram chyba. Lepiej mnie uspokaja, jak rzuce parę "wyrazów"
A jeżeli chodzi o przepis, to znalazłam coś takiego w internecie



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


i na tym sie wzorowAŁAM, ale zrobiłam tak:
tych kwiatów lipy było duzo więcej niż jedna pełna garść
wody wzięła litr
cukru ok 3/4 kg (może ciut więcej, bo nie ważyłam tylko tak odsypałam z torebki)
kwasku sytrynowego 1 łyżeczkę płaską (i tak było dość kwaskowate)
1 cytrynę skórka skrojona osobno, a cytryna w plasterki.
Zrobiłam syrop, zalałam tym syropem, chwilę bulknęło i zostawiłam na drugi dzień (tak dobę)
w ten sam sposób robiłam dzisiaj melisę. Melisy był taki bukiecik jak się zmieści w garści, niezbyt długi, bo młodą z trawy powybierałam, tak ze 25cm. Pokroiłam i wrzuciłam do syropu razem z cytryną i kwaskiem j.w. Bulknęło, pokrywka i stoi do jutra. Jutro wieczorem zleję do słoiczków i zapasteryzuję.

Beata, masz późniejszą lipę, u mnie już przekwitła.
  
Electra15.08.2018 07:53:25
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 4>>>    strony: 12[3]4

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DOMOWE PRZETWORY » SYROPY I SOKI ROŚLINNE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta