NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SERWATKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Serwatka

  
LadyM.
15.05.2013 21:42:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1449170
Od: 2013-3-22
jakie macie pomysły na spożytkowanie serwatki?
zawiera ona tyle składników odżywczych, ze mi normalnie szkoda wylać kurom.

Wczoraj zrobiłam pierwszy ser na podpuszczce. Serwatki zostało dość dużo i inna niż przy robieniu twarogu z kwaśnego mleka.
Dzisiaj na tej serwatce ugotowałam barszcz czerwony z fasolą oraz upiekłam chleb "dla pracowitych inaczej". Tyle ile w przepisie jest wody, tyle dałam serwatki. Wyszedł super, jak nigdy. Jeden bochenek juz właściwie wyszedł.
  
Electra18.04.2024 05:47:24
poziom 5

oczka
  
LadyM.
15.05.2013 22:48:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1449252
Od: 2013-3-22
no, ja kurom w ostateczności, tak co trzeci dzień robię ser i co trzeci dzień pieke chleb na litrze serwatki. No i raz na jakiś czas robie ten barszcz. Resztę daje kurom. A z kurzej miski podpija kot sąsiadki. Domowym zwierzętom nie próbowałam.
Z serwatki robi sie ricotte zdaje się. Ale to za duzo zachodu w stosunku do efektu. Chyba wydajnośc jest bardzo mała.
  
monia8366
15.05.2013 23:32:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1449281
Od: 2013-3-21
mój drób pije serwatkę non stop plus dla młodych piskląt wesoły Koty, psy hheheh cała ferajna. Kozom nie daję nawet tknąć nie chcą a ser ricotta robiłam i za długo trzeba podgrzewać . Nie kalkuluje mi sie to z zakupem butki z gazem hahahahhaha pan zielony
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Pike
16.05.2013 00:49:34
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Gorce

Posty: 107 #1449309
Od: 2013-5-13
A ja używam serwatkę w głównym daniu na Swięta Wielkanocne. A danie to jest ,pokrojona święcenina w kostke ( jajka,kiełbasa.chleb,boczek,szynka,ser,wszystko swojskie czyli domowe).Serwatka jest za gotowana z sola święcona i łyżka stołowa święconego masła.Gotuje 5 min. I ta serwatka zalewam święceninę czyli wymienione w nawiasie produkty.Do tego jeszcze utarty chrzan.Pyszne!!!
  
LadyM.
16.05.2013 01:15:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1449313
Od: 2013-3-22
fajnie, ale wielkanoc jest raz w roku, a serwatka pare razy na tydzień.
kiedyś jeszcze robiłam taki napój z serwatki, krowiej, spod twarogu: dodawałam koper i nie pamietam co tam jeszcze.
Moje dzieci, jak były małe, uwielbiały świeżą serwatkę. Jak ser sobie w worku odciekał zawieszony na kołku to goniły z łyżkami, podstawiały pod te ciurkająca serwatke i wypijały z łyżek. Teraz pewnie im przeszło.
  
jola1979
16.05.2013 10:08:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1449578
Od: 2013-3-21
No,a ja Wam powiem,że serwatka nie tylko do celów spożywczych się nadaje.
Można dodawać do kąpieli,ręce w letniej moczyć-skóra jest jedwabista,delikatna.No i twarz myć serwatką.
  
artambrozja
16.05.2013 10:32:12
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1449603
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
    LadyM. pisze:

    jakie macie pomysły na spożytkowanie serwatki?
    zawiera ona tyle składników odżywczych, ze mi normalnie szkoda wylać kurom.

    Wczoraj zrobiłam pierwszy ser na podpuszczce. Serwatki zostało dość dużo i inna niż przy robieniu twarogu z kwaśnego mleka.
    Dzisiaj na tej serwatce ugotowałam barszcz czerwony z fasolą oraz upiekłam chleb "dla pracowitych inaczej". Tyle ile w przepisie jest wody, tyle dałam serwatki. Wyszedł super, jak nigdy. Jeden bochenek juz właściwie wyszedł.


Iwona tylko ricotta !!! to jest poezja w smaku, tak aksamitnego, delikatnego serka nie ma w sklepach - moje dziewczyny pierwszą kuleczkę zjadły prosto z pieluchy w której ociekał.
Drugą porcję ochroniłam w lodówce do dnia następnego - polany miodem na śniadanie - CUDO wesoły
W sieci są różne przepisy, ale ja korzystam z takiego : podgrzać serwatkę do 90 C do takiej gorącej dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny na litr serwatki. Pogotować dosłownie minutę, dwie z tym sokiem i odstawić do wystygnięcia.
gdy wystygnie przelewam na pieluchę , chustę serowarską i ocieka jak normalny serek.
Nie ma dużo robotywesoły


_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
16.05.2013 11:49:40
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1449698
Od: 2013-3-25
Madzia serwatka mi zostaje po słodkim mleku zaprawionym podpuszczką.
Tak czasowo to dokładnie nie wiem ile to trwa - grzeje na dużym gazie, cały czas mieszam, żeby się nie przypaliła i sprawdzam temperaturę termometrem kuchennym - na oko tak 4 - 5 minut i już ma 90 C. Można podgrzewać powoli na małym gazie i to trwa dłużej, ale mi szkoda czasu wesoły

_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
16.05.2013 12:10:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1449734
Od: 2013-3-21
polecam opryskiwać warzywa na grządkach serwatką, mszyca i inne dziadostwo wypędza wesoły co roku mam piękny bób i zero mszycy. wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jakubpiotr
16.05.2013 12:16:12
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1449744
Od: 2013-4-5
Monia a to czystą serwatką?? bo ja coś słyszałem, że jak się piwa doleje i pozwoli sfermentować to taki oprysk i z zarazą na pomidorach sobie radzi, i mącznikiem na ogórkach. słyszałaś coś?
  
monia8366
16.05.2013 12:18:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1449748
Od: 2013-3-21
szczerze Jakub nie szukałam nigdy takich informacji bo odkąd tu mieszkam a już około 5 lat nigdy nie miałam zarazy na warzywach. jedyne co to mszyce , ale serwatka musi być z kwaśnego mleka/.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra18.04.2024 05:47:24
poziom 5

oczka
  
LadyM.
16.05.2013 13:25:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1449859
Od: 2013-3-22
Beata, ile trzeba mieć tej serwatki, zeby się opłacało stać przy garnku?
  
artambrozja
16.05.2013 13:32:18
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1449871
Od: 2013-3-25
Iwona, ja robiłam z 5 litrów mleka. No to potem zostało coś 4 z hakiem. Wyszła mi kuleczka około 150 g. Wiem, ze nie dużo, ale ten smak wesoły Ja takie sery uwielbiam i dlatego spróbowałam.
A jeszcze sobie przypomniałam, że można tą serwatkę z cytryną gotować dłużej ale tylko wtedy jesli lubimy posmak orzechowy. Bo soś tam sie z niej wytraca przy długim gotowaniu i daje posmak orzechów, ale ja gotowałam max 2 minuty i był rewelacyjny - fajnie się kroił a w buzi robił się taki śmietankowy.

A serwatka jest świetna, na okłady przy stłuczeniach, po szczepieniach u dzieci i do smarowania na ukąszenia owadów. No i bardzo dobrze schłodzona gasi pragnienie w upalne dniwesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
21.05.2013 21:46:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456530
Od: 2013-3-21
Serwatka ma wiele zastosowań, nie tylko można z niej wytracić kolejna porcje sera jakim jest Ricotta.Przykładem jest:
Można z serwatki uzyskać:
- Ocet serwatkowy: wlewamy serwatkę do beczki stojącej w piwnicy; codziennie ściągamy od dołu litr serwatki i wlewamy do beczki ponownie od góry.Po pewnym czasie serwatka jest tak kwaśna, że można jej używać jako octu.
-Zmywanie- po dodaniu do serwatki niewielkiej ilości octu powstaje delikatny , przyjazny dla skóry płyn do naczyń.
-kąpiel lecznicza- do wody w wannie dodaje się 1-3 litrów serwatki ( klarowanej), dzięki temu skóra staje się delikatna i miękka.
- dodatek do ciasta na chleb- serwatka sprawia że chleb jest pulchniejszy
-serwatka owocowa- w połączeniu z sokami owocowymi

Przy wyrobie sera:
-świeża serwatka jest idealnym zakwasem
-jest używana do masowania serów twardych
- do sterylizacji SERÓW NP. PRZED WOSKOWANIEM stosuje się wrzącą 20-procentową solona serwatkę
-Pojenie bydła - niewielkie iloci serwatki możemy dolewać do poideł z wodą
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Lhuna
30.07.2014 16:52:44
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1905243
Od: 2014-1-7


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


To, co Pike ?
  
LadyM.
30.07.2014 18:13:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1905368
Od: 2013-3-22
A ja już tu pisałam, że uwielbiam barszcz czerwony na serwatce.
Robię go w 3 wersjach
1. głównie zimowa- barszcz czerwony zabielany "czysty", podaję z fasolą.
gotuję wywar jarzynowo buraczany w niewielkiej ilości wody,odcedzam, podbijam mąką, zagotowuję. dolewam zimną serwatkę, podgrzewam, dodaję smietanę a potem wrzucam fasolę z puszki, wcześniej przepłukana na sicie. Smaczniejszy piękny jaś ugotowany osobno, ale na ogół nie dysponuję.
2. wiosenny: z młodych buraczków.Wstęp j.w. Potem do wywaru młode buraczki z listkami. I dalej j.w.
3, basrszc ukraiński. Jak 1 , wszystkie jarzyny jakie sa pod ręką, pokrojone odpowiednio do gara. I wszystko jak w 1., tylko bez odcedzania i fasoli.
  
LadyM.
03.08.2014 09:09:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1907784
Od: 2013-3-22
Dyskusja o CHLEBIE przeniesiona TU:



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


  
Bucia
18.08.2014 23:44:48
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1920091
Od: 2014-3-10
A mi z 5l mleka wychodzi ok 500g serka i 280g rocotty Uważam że się opłaca
  
Karamba
26.05.2015 20:17:26
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2113063
Od: 2014-11-17
A czy komuś z Was się zdarzyło, żeby serwatka po uwarzeniu twarogu lub sera podpuszczkowego była konsystencji nie wodnistej, tylko kleistej? Szukam odpowiedzi na pytanie dlaczego tak się dzieje, ale albo źle zadaję pytanie wujowi Google, albo jestem jedynym takim przypadkiem na świecie, bo serwatki "kleistej", "ciągnącej", "kisielowatej" nie znajduję oczko

Mleko mam zawsze to samo, higiena udoju ta sama, jeśli używam mleka z poprzedniego dnia, to z lodówki (5 st. C) i tylko... materiał startowy się zmienia. Żeby zrobić twaróg dodaję do mojego mleka mleko zsiadłe ze sklepu, i choć nie zawsze tego samego producenta, to zawsze sprawdzam, czy zawiera żywe kultury fermentacji mlekowej, ale nie zawiera mleka w proszku.

Do sera podpuszczkowego tuż przed dodaniem podpuszczki zaprawiam mleko maślanką. I znów - z jednej maślanki serwatka normalna, a z innej - ciągnie się i klei do palców. Ki czort? Czy jest jakiś szczep bakterii powodujący taki efekt, czy zmiana mleka zsiadłego lub maślanki nie ma tu nic do rzeczy, i po prostu "coś" czasem zrobię źle?
  
wchelminiak
27.05.2015 09:13:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #2113458
Od: 2013-3-21
A temperaturkę zawsze ta sama?
Poza tym przygotuj sobie Zakwas do twarogu - zaprawiaj serwatką z poprzedniego twarogu. Tylko ja szykuję taki serek bez dodatków sklepowych, a to w sumie też może mieć znaczenie wesoły
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
Electra18.04.2024 05:47:24
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SERWATKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny